search
top

Wyposażenie gastronomii

kuchnia gastronomicznaGastronomia to bardzo wymagająca i odpowiedzialna dziedzina biznesu. Jeśli chcesz założyć własną restauracje lub bar, musisz zainwestować w profesjonalne wyposażenie kuchni gastronomicznej. Na urządzeniach i akcesoriach kuchennych nie można oszczędzać, ponieważ muszą być one długotrwałe, wytrzymałe i niezawodne. Odpowiedni sprzęt przekłada się na jakość usług, a tym samym zwiększa zainteresowanie klientów. Wyposażenie gastronomii może być tanie – na rynku istnieje mnóstwo ofert z korzystnymi cenami. Koszty całkowite zależą od tego, jaki typ gastronomii pragniesz otworzyć. Wpływ ma również wielkość pomieszczenia kuchennego oraz rodzaj przygotowywanych potraw. Pamiętaj, aby przed zakupem dokładnie sprawdzić jakość produktów oraz źródło ich pochodzenia. Kuchnia gastronomiczna dla dużego lokalu może być dość dużym wydatkiem. Warto więc pomyśleć, czy istnieje jakiś sposób na zminimalizowanie kosztów. W kosztach należy uwzględnić także przystosowanie kuchni do użytku, kupno urządzeń wodno-kanalizacyjnych, zakup sprzętu wentylacyjnego, zakup produktów i półproduktów. Mały obiekt gastronomiczny generuje stosunkowo mniejsze koszty. Najczęściej obędzie się bez pieca konwekcyjnego lub płyty indukcyjnej. Podstawą wyposażenia jest mikrofalówka – naświetlacze do jaj lub grill to niepotrzebny wydatek na samym początku funkcjonowania działalności. Jeśli planujesz założyć budkę z hamburgerami, Twoje wyposażenie będzie całkowicie inne. Grill lub płyta indukcyjna, to sprzęty wręcz niezbędne w Twojej kuchni. O lodówce i zamrażalce nie warto wspominać, ponieważ każdy wie, że to jedne z najważniejszych obiektów wyposażenia gastronomicznego. Inne elementy, które prawdopodobnie będziesz musiał zakupić, to np. meble kuchenne, zastawa stołowa, uniformy dla kucharzy i obsługi, deski do krojenia, sztućce, zestaw garnków i akcesoriów kuchennych, plastikowe opakowania na dania na wynos, oraz wiele więcej. Jeśli, Twój budżet na sprzęt gastronomiczny jest niewielki, warto pomyśleć o kupieniu go z drugiej ręki. Bardzo często upadłe restauracje lub bary sprzedają niepotrzebne wyposażenie za bardzo niskie kwoty. Takim sposobem możesz zminimalizować swoje koszty nawet kilkakrotnie. Inne sposoby pozyskania gotówki na zakup kuchni gastronomicznej, to m.in. dotacja z Unii Europejskiej (kredyt ze wsparciem rządowym), kredyt gotówkowy (minimum formalności i stałe oprocentowanie), leasing (wypełnij wniosek i czekaj na kontakt doradcy).

Reklama: www.kuchnie-wyposazenie.pl

VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0.0/10 (0 głosów )
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0 (z 0 głosów)
top